Geen producten (0)

Gezond paardenvoer en paardenvoeding informatie

Gezond paardenvoer en paardenvoeding informatie

Gezond paardenvoer

Wat is nu precies gezonde paardenvoeding? Een vraag die vaak gesteld wordt en waar veel onduidelijkheid over is. Elk paard is verschillend en hoe deze op inhoudsstoffen reageren, tevens zijn er enorme verschillen in voedingsbehoeften tussen jonge paarden, oudere paarden, sobere paarden rassen en paarden met speciale voedingsbehoeften zoals voedselintoleranties, hoefbevangen paarden, luzerne allergieën etc..

Het belang van een goed dieet voor paarden heeft invloed op verschillende aspecten van hun gezondheid, zoals spijsvertering, energieniveau en de kwaliteit van de vacht en algehele gezondheid.

©copyright Equine-Motion Remedies B.V. 07-05-2024

Wat is gezond paardenvoer?

In de eerste plaats is belangrijk dat het paardenvoer uit zuivere ingrediënten bestaat. Zuivere goede ingrediënten worden beter verteerd en opgenomen, wat cruciaal is voor een goede spijsvertering. Een effectieve spijsvertering helpt spijsverteringsproblemen te voorkomen en zorgt ervoor dat essentiële voedingsstoffen goed worden opgenomen, wat noodzakelijk is voor de algehele gezondheid en het welzijn van het paard. 

Minder goede ingrediënten in paardenvoer zijn belastend voor het lichaam en kunnen op de lange termijn diverse problemen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn jeuk, spijsverteringsproblemen, slechte vacht en een gebrek aan energie. Het is daarom essentieel om nauwkeurig de kwaliteit van het voer te controleren en te kiezen voor producten die de gezondheid van het paard ondersteunen. Bijvoorbeeld soja, melasse, schimmels, bepaalde graan producten etc..

 

Ten tweede moet er balans zijn tussen de verschillende voedingsstoffen en inhoudsstoffen, die aangepast zijn aan de leeftijd, het belastingniveau en de gezondheidsstatus van het paard. Belangrijke componenten van het dieet zijn:

  • Ruwvoer: zoals hooi en gras; als basis van het dieet en is cruciaal voor een goede spijsvertering.
  • Krachtvoer: paardenvoer;  als basis van het dieet zoals paardenbrokken, balancer of muesli's, om aan de dagelijkse behoeften van voldoende vitaminen en mineralen te voldoen en om eventueel extra energie en eiwitten of vetten te leveren. Het gras en hooi levert tegenwoordig te weinig vitaminen en mineralen om aan de dagelijkse behoeften te voldoen.
  • Zouten: Himalaya liksteen; als basis van het dieet en is cruciaal voor de zoutbehoeften in alle jaargetijden en met name in de zomer, zoals elektrolyten ook een goede bijdrage kunnen leveren.
  • Supplementen: eventueel indien nodig is zoals; kruiden of poeder supplementen als extra's nodig om het dieet bij te sturen of om een specifiek resultaat in het paardenlichaam te bereiken.
  • Water: als basis van het dieet en essentieel voor alle lichaamsfuncties en moet altijd beschikbaar zijn.

©copyright Equine-Motion Remedies B.V. 07-05-2024

    gezond paardenvoer ckecklist

Voedingsbehoeften van paarden

Elke paard is verschillend en elk paard heeft specifieke voedingsbehoeften. Graag willen staleigenaren één soort paardenvoer voeren bij alle paarden op stal, om diverse redenen. Het is makkelijker voeren, goedkoper om grotere hoeveelheden in 1x te kopen, en het kost veel tijd elk paard iets anders te voeren en klaar te zetten.

Er is wel een nadeel van paardenvoer uit silo's, doordat het voer langer in de plastic silo gehouden wordt, is het risico op ontwikkelen van schimmels in de silo groot.

Ieder paard is uniek paard in zijn soort en de behoeften verschillend. Het verschil zit niet alleen in de verschillende rassen, maar ook in leeftijd en bijzondere gezondheidszaken zoals allergieën. 

  • Sportpaarden hebben meer energie nodig in de vorm van koolhydraten en vetten.
  • Fokmerries en jonge paarden hebben een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten en bepaalde mineralen voor groei en ontwikkeling.
  • Oudere paarden kunnen speciale voedingsbehoeften hebben, inclusief makkelijk te kauwen voedsel en eventueel meer vezels, meer vetten en eiwitten.
  • Sobere paarden zoals Friese paarden, IJslanders, Haflingers, Tinkers en koudbloeden dienen sober gevoerd te worden. Deze groep paarden kunnen vaak niet tegen veel zetmeel (granen) en suikers (melasse). 

©copyright Equine-Motion Remedies B.V. 07-05-2024

 

Gezonde voedingspraktijken paarden

  • Consistente voertijden: helpt bij het handhaven van een gezonde spijsvertering.
  • Afgemeten porties met maatschep of maatbeker: voorkomt over- en ondergewicht, over- en onder dosering.
  • Aandacht voor de kwaliteit van het ruwvoer: vermijd beschimmeld of vervuild hooi en gras.
  • Regelmatige veterinaire check-ups: om de gezondheid zoals het gebit en het dieet van het paard te monitoren.

©copyright Equine-Motion Remedies B.V. 07-05-2024

     

Veelgemaakte fouten in paardenvoeding

Enkele veelgemaakte fouten die paardeneigenaren kunnen maken zijn:

  • Te veel krachtvoer: kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid of koliek. Een paard heeft een kleine maag en grote hoeveelheden voer kunnen tevens maagproblemen veroorzaken.
  • Niet aangepaste voeding: het niet aanpassen van het dieet aan de leeftijd, het werk of de gezondheid van het paard. In de huidige maatschappij kunnen paarden ook overvoert worden, pas de dosering ook aan.
  • Verwaarlozing van vers water: kan leiden tot dehydratie, vooral in de zomer. Het paard dient altijd over vers water te beschikken. Tevens kan de kwaliteit van vers water een punt van aandacht zijn: grondwater kan vaak veel ijzer bevatten. IJzer stapelt zich in het paardenlichaam op en verdwijnt niet. Dit kan erg schadelijk zijn voor de organen, met name voor het hart, de lever, huid en gewrichten. Men merkt dit pas op langer termijn. Het is eenvoudig om zelf te testen of het grondwater veel ijzer bevat. Doe een theezakje in een helder glas gevuld met grondwater. Kleur deze zwart dan bevat het grondwater erg veel ijzer.
  • Te veel suikers en zetmeel in het voer: in de vorm van melasse en granen. Tegenwoordig gaan gelukkig veel paardenvoer merken over op graanvrij en melasse vrij paardenvoer, daarvoor zijn verschillende redenen aan te merken:

 

  1. Zetmeel en suikers zijn de 'snelle' verteerbare koolhydraten, die juist voor pieken in de bloedsuikerspiegel zorgen. De kans op problemen in de stofwisseling wordt door die pieken verhoogt bijvoorbeeld insuline resistentie.
  2. Te veel zetmeel en suikers zorgen in de maag voor een verlaging van de maag-PH waarde, waardoor de kans op maagzweren bij een paard vergroot wordt.
  3. Als zetmeel niet volledig verteerd wordt door enzymen in de dunne darm, dan zal deze onverteerde zetmeel doorstromen naar de dikke darm, met als gevolg een verstoring van de bacteriële darmflora bij het paard. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld koliek of hoefbevangenheid.

Meer weten kijk bij 'Paardenvoer met laag suiker- zetmeel gehaltes, waarom is dit gezonder? - Bericht - Equine-Motion'

©copyright Equine-Motion Remedies B.V. 07-05-2024

     

Suikerverslaving bij paarden

Suikerverslaving bij paarden is een minder bekend maar belangrijk onderwerp dat aandacht vereist, zowel van paardeneigenaren als van dierenartsen. Net zoals bij mensen kan een overmatige inname van suikers leiden tot een mentale afhankelijkheid. Suiker stimuleert het interne beloningssysteem in de hersenen, voornamelijk door het stimuleren van de productie van dopamine. Dit veroorzaakt een gevoel van genot en bevrediging, waardoor zowel mensen als paarden een voortdurende behoefte aan suikerrijke voeding ontwikkelen. 

Bij paarden kan dit gedrag leiden tot verschillende symptomen:

  • Een suikerverslaafd paard kan prikkelbaar en/of chagrijnig worden, vooral als het de gewenste suikerrijke voeding niet krijgt.
  • Bovendien kunnen deze paarden tekenen van vermoeidheid vertonen en minder energiek lijken dan normaal.
  • Een veelvoorkomend probleem is dat paarden die gewend zijn aan voer met hoge suikergehalten moeite hebben met de overstap naar gezonder en zuiverder voer. Ze kunnen in eerste instantie weigeren om het gezondere voer te eten omdat hun voorkeur uitgaat naar het suikerrijke alternatief.

 

De overgang naar een gezonder dieet moet daarom geleidelijk gebeuren. Het is effectief om het nieuwe, gezonde voer te mengen met het oude, suikerrijke voer, en langzaam de hoeveelheid van het suikerrijke voer te verminderen. Dit helpt het paard te wennen aan de smaak en de samenstelling van het nieuwe voer, terwijl tegelijkertijd de afhankelijkheid van suiker wordt verminderd.

Andere gevaren bij overmatig suikergebruik zijn verhoogde gevoeligheden voor:

  • zomereczeem
  • jeuk
  • hoefbevangenheid
  • ontwikkelen van insulineresistentie

 

Herkenning van suikerverslaving en het juist managen ervan is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van het paard. Een dieet laag in geraffineerde suikers en rijk aan natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen draagt bij aan een stabielere gezondheid en een gelukkiger leven voor het dier.

Het is belangrijk dat eigenaren en verzorgers alert zijn op tekenen van suikerverslaving en samenwerken met een voedingsdeskundige of dierenarts om het beste voedingsplan voor hun paard te ontwikkelen.

©copyright Equine-Motion Remedies B.V. 07-05-2024

     

Conclusie

Er zijn veel belangrijkste punten die hierboven beschreven staan om rekening mee te houden. In het belang van het paard is een gebalanceerd dieet dat is afgestemd op het individuele paard fundamenteel. Twijfelt u aan een goede voerkeuze voor uw paard of pony adviseren wij om professioneel advies in te winnen voor een optimaal voedingsplan.

Voor vragen en meer informatie, staan wij voor u klaar! Contact de klantenservice Equine-Motion Remedies B.V.

©copyright Equine-Motion Remedies B.V. 07-05-2024

 

Wij maken gebruik van cookies om de website te verbeteren, het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geeft u toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookies verklaring.