Paarden reageren veel beter dan mensen op alternatieve middelen, met name op kruiden. Er is een uitgebreid kruidenpakket wat bruikbaar is voor de ondersteuning bij de gezondheid van je paard.
De kruiden die het meest toepasbaar zijn bij je paard zet blogger HEYESTHER voor je op een rijtje.
Wil je dit nieuws artikel in zijn geheel lezen? Het interessant geschreven artikel over ''Kruiden bij paarden" is hieronder te lezen.
Het gepubliceerde artikel is in 2019 gepost op haar Health en happiness blog pagina. Een blog over gezondheid en alles wat haar gelukkig maakt, ook paarden lifestyle.
''© copyright Heyesther 06-01-2019"
Paarden reageren veel beter dan mensen op alternatieve middelen, met name op kruiden. Er is een uitgebreid kruidenpakket wat bruikbaar is voor de ondersteuning bij de gezondheid van je paard.
De kruiden die het meest toepasbaar zijn bij je paard heb ik voor je op een rijtje gezet. Deze kruiden kun je allemaal bestellen bij Equine motion. De kruiden die je daar kunt kopen zijn 100% natuurlijke kruiden zonder toegevoegde middelen. Equine Motion kun je vinden op dit adres.
https://www.equine-motion.nl/
Berkenblad
Berkenblad staat bekend om zijn vocht drijvende werking en zorgt dus voor een goede vochtbalans. Door zijn vocht drijvende werking, zuivert en ondersteund het, om bij te dragen aan de afvoer van afvalstoffen. Het is te gebruiken bij paarden die vocht vasthouden in de benen, aandoeningen hebben aan de urinewegen en bij gewrichtsproblemen. Tevens werkt dit kruid bijzonder goed op de nieren en urinewegen.
Brandnetel
Brandnetel werkt bloedzuiverend en zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen. Het zorgt voor een goede vochtbalans (nierfunctie), bevordert de weerstand, zorgt voor een gezonde spijsvertering en bevordert de melkafgifte. Brandnetel als kruid kan na een lange winterperiode waardevol zijn. Het verbetert de opname van ijzer in het bloed, is goed voor de bloedsomloop (hoefbevangenheid, artritis). Daarnaast is brandnetel rijk aan vitamines, met name vitamine C, mineralen en aminozuren. Het bevat o.a. ijzer, kiezelzuur, kalium, mangaan, zwavel.
Daslook
Daslook ondersteunt de darmflora en de spijsvertering. Het helpt bij het in standhouden van de darmbacteriën die een zeer belangrijke rol spelen in de spijsverteringsprocessen van paarden. Voor desinfectie en reiniging in het maag-darmkanaal. Daslook is licht antibacterieel, werkt bloeddrukverlagend, ontgiftend en bloedzuiverend.
Duivelsklauw
Duivelsklauw wortel geeft verlichting bij gewrichtspijnen en wordt vaak gebruikt als bewegen wat moeilijker wordt bijv. bij senior paarden. Het werkt sterk ontstekingsremmend en pijnstillend met name op de gewrichten en bij de spieren en pezen. Je kunt Duivelsklauw niet gebruiken bij drachtige merries en niet bij wedstrijdpaarden. De wachttijd voor een wedstrijd bedraagt 48 uur. Bij het gebruiken van Duivelsklauw is overleg met uw dierenarts raadzaam. Het kan eventueel andere reguliere medicijnen in hun werking verstoren.
Duizendblad
Duizendblad ondersteunt de bloedsomloop en spijsvertering. Het draagt bij aan een betere darmpassage en het versterkt de leverfunctie. Dit kruid voedt de huid en vacht en zorgt voor de spieren. Duizendblad kan ook een verzachtende invloed hebben bij kriebel in de luchtwegen. Duizendblad kan niet gebruikt worden bij drachtige merries.
Echinacea
Echinacea is goed voor de afweer van het lichaam, het immuunsysteem en de darmflora. Echinacea versterkt het natuurlijke afweersysteem. Het helpt beschadigd weefsel te herstellen en om ontstekingen af te remmen. Echinacea verzacht de symptomen van ziek zijn door virussen. De krachtige werking van dit kruid heeft de mogelijkheid om het aantal witte bloedlichaampjes te verhogen. Hierdoor helpt het om infecties, schimmels en bacteriën zowel inwendig als uitwendig te bestrijden. Een heel mooi kruid voor paarden dat de weerstand verhoogt en het herstellend vermogen van de huid versterkt.
Eucalyptusblad
Eucalyptusblad kun je gebruiken als kompres, in stoombad, in zalven of tincturen. Het heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen bij een paard. Bovendien werkt eucalyptus antiseptisch en slijmoplossend. Het versterkt de functies van het lichaam, van de longen en de bronchiën. Eucalyptusblad kan inwendig gebruikt worden, echter in grote hoeveelheden is het giftig
Fenegriek
Deze hele zaden van fenegriek werken verzachtend op de luchtwegen. Je kunt het geven om je paard aan te sterken. Het is eetlustopwekkend en bevorderd de melkproductie. Fenegriek heeft een gunstig effect op bloedsuikerwaarden. Bij drachtige merries mag je Fenegriek niet geven! Overleg met je dierenarts want dit kruid werkt op de spieren van de baarmoeder.
Frambozenblad
Frambozenblad helpt ontlasting dikker te maken en helpt bij zweertjes in de mond. Het kan ook als bijvoeding gebruikt worden tijdens de laatste week van de dracht en net na de bevalling. Frambozenblad bevat een goede bron van vitamine C, provitamine A, vitamine B1 en B2. Verder bevatten ze veel organische zuren, koper en het is een sterke antioxidant.
Goudsbloem
Calendula officinalis wordt goudsbloem ook vaak genoemd. Goudsbloem zorgt voor een gezonde maag- darmfunctie, goede spijsvertering, afvoer van afvalstoffen en bevordert het huidherstel.
Guldenroede
Guldenroede heeft een sterke reinigende werking op het bloed en weefsels. Je kunt het geven ter ondersteuning van hart en bloedvaten. Tevens is dit kruid slijmoplossend en kun je het geven voor de ondersteuning van de spijsvertering. Het is een fijn kruid als reinigingskuur/ voorjaarskuur vanwege zijn urine- vocht drijvende werking.
Kamille
Gedroogde kamillebloemen werken kalmerend, ontkrampend en ontspannend. Traditioneel wordt kamille bij paarden gebruikt voor ontstekingsremmende en verzachtende werking in het maag-darmkanaal. Je kunt kamille niet gebruiken bij drachtige merries.
Knoflook
Zuivere knoflook in granulaat vorm kun je geven ter ondersteuning van de weerstand. Het onderhoudt de luchtwegen, ondersteunt het immuunsysteem en bevordert een goede bloedsomloop. Knoflook granulaat werkt tevens als een bloedverdunner en bevordert de spijsvertering. Het is van nature zeer rijk is aan vitamines met name: Vitamine A, B1, B2, B6, organisch zwavel, magnesium, folium en selenium.
Kurkuma met zwarte peper
Kurkuma met zwarte peper behoort tegenwoordig tot de categorie 'superfoods'. De werkzame stof in Kurkuma is curcumine, vermengd met zwarte peper wordt de opnameneembaarheid van curcumine met wel 20x verhoogd. Het is een krachtige ontstekingsremmer, antioxidant en antibacterieel. Dit kruid bestrijdt ontstekingen en de kraakbeen afbraak wordt verminderd. Kurkuma werkt sterk ontstekingsremmend en pijnstillend met name op de gewrichten, bij de spieren en pezen. Kurkuma heeft een gunstig effect op de werkingsmechanismen in een cel. Kurkuma is een sterke antioxidant. Het beschermd de cel tegen beschadiging en is ook direct betrokken bij verschillende processen die de cel en de celkern gezond maken en houden. Kurkuma vermindert ontstekingen en stijfheid, werkt ontkrampend en ontgiftend en draagt bij aan huidherstel. Voor een goede opname mag het poeder gemengd worden met bijv. lijnzaadolie of zonnebloemolie, dit hoeft echter niet.
Kleefkruid
Kleefkruid is ter ondersteuning van het lymfestelsel en werkt vocht afdrijvend in de benen. Het draagt bij aan soepele gewrichten en een glanzende vacht. Zeer goede resultaten worden behaald als er aandoeningen zijn aan de lymfe bij paarden. Kleefkruid wordt ook vaak het 'lymfekruid' genoemd.
Mariadistel
Mariadistel ondersteunt de reinigende werking van lever en gal. Afvalstoffen worden versneld afgevoerd en ontstekingen worden tegengegaan. Het is een krachtige antioxidant. Om alléén mariadistel te gebruiken als reinigings-, detoxkuur is niet aan te bevelen, omdat hierdoor een belangrijke fase van detox overgeslagen wordt. Je kunt dan beter een 'lever kruidenmix' voor detox gebruiken.
Meidoorn
Meidoorn is een echt 'hartkruid'. Het ondersteund het hart, bloedvaten en haarvaten. Meidoorn is een cardiotonicum; een hartfunctie ondersteunend kruid. Het is een sterke antioxidant. Meidoorn bevorderd de bloedsomloop, doordat de bloedvaten verwijd worden. Het werkt ondersteunend bij een te hoge bloeddruk dan wel een te lage bloeddruk. Meidoorn werkt krampstillend en bevorderd de spijsvertering. Voor oudere paarden kan dit een waardevol kruid zijn bij extreme weersomstandigheden (hitte of kou).
Mierikswortel
Mierikswortel wordt vaak gebruikt door paardeneigenaren om de afweer van het lichaam te versterken. Dit kruid is rijk aan vitamine C, foliumzuur, vitamine B6 en zink. Het biedt weerstand tegen uitwendige parasieten, schimmels in de vacht en biedt weerstand tegen korsten, zoals mok/rasp, op de onderbenen Dit kruid geeft een goede bloedcirculatie. Mierikswortel werkt ook goed bij luchtwegproblemen. Het heeft slijmoplossende, ontstekingsremmende en ademhaling bevorderende werking. Gebruik geen mierikswortel als je paard een zwakke maag heeft.
Moerasspirea
Een kruidenaspirine, voor soepele spieren en gewrichten. Werkt ontkrampend. Het moerasspirea kruid bevat salicylzuur en werd traditioneel gebruikt om het natuurlijke immuunsysteem te versterken. Moerasspirea is een mild maar effectief ontstekingsremmend kruid die al verschillende eeuwen gebruikt wordt om lichaamspijn(en) te behandelen. Bij paarden verlicht het de pijn die ook gepaard gaat met de leeftijd, vooral tijdens de koude wintermaanden.
Monnikspeper
Monnikspeper vermindert de hormonale prikkelingen bij merries en hengsten. Van oudsher is het al bekend dat dit kruid het libido bij mannen onderdrukt. Monnikspeper heeft hormoon regulerende eigenschappen en houdt de hormonen in balans bij paarden. De hormonen worden op een natuurlijke manier gereguleerd en de prikkelbaarheid vermindert. Dit kruid heeft een langzame inwerking. Pas na 4-6 weken kan er resultaat zijn.
Paardenbloem
Paardenbloem is vocht afdrijvend en wordt gebruikt als reiniging voor afvoer van afvalstoffen. Het is bloedzuiverend en bevordert ook de spijsvertering. Paardenbloem zorgt voor het behoud van soepele gewrichten. Het kruid verminderd de werking van antibiotica en je moet oppassen bij paarden met maagzweren.
Pepermuntblad
Pepermuntblad ondersteund de spijsvertering en de luchtwegen. Het werkt eetlust bevorderend.
Rode klaver
Rode Klaver heeft een verzachtende werking op keel en luchtwegen, is bloedzuiverend en zorgt voor herstel bij huidklachten. Tevens geeft rode klaver een ontspannende werking en ontspant het zenuwen en spieren. Rode klaver helpt om in harmonie te komen.
Rozenbottels
Rozenbottels voor paarden zijn rijk aan vitamine C en biotine. Een klein rood vitaminebommetje, die ook vitamine B3, E en K bevat. Rozenbottel bevordert de hoefgroei en verhoogt de weerstand. Je kunt het gebruiken tijdens een herstelperiode. Rozebottels zijn ook ideaal om als gezonde beloning aan je paard te geven of met de training te gebruiken.
Tijm
Tijm kun je geven ter ondersteuning van de spijsvertering en de luchtwegen. Dit kruid heeft een verzachtende werking op de keel en luchtwegen en is tevens wormdrijvend. Het bevat antioxidanten, flavonoïden en is antibacterieel. Het lost het slijm in de luchtwegen op, het stimuleert ook de productie van witte bloedcellen en helpt zo het immuunsysteem om infecties van de luchtwegen te bestrijden. Hierdoor is dit kruid ook weerstand verhogend.
Valeriaanwortel
Valeriaan heeft een ontspannende en rustgevende werking. Valeriaanwortel kun je gebruiken in spannende situaties, onrustige tijden, na een operatie of bij ongewenste pijnlijke spiersamentrekkingen. Gebruik valeriaan niet langer dan 3 weken.
Vrouwenmantel
Dit kruid ondersteunt de blaasfunctie en de geslachtscyclus bij merries. Vrouwenmantel ondersteunt de hormoonbalans bij prikkelbare stemmingen, temt stemmingswisselingen bij merries. Het heeft een positieve invloed op hormoon gerelateerd gedrag, de hormonen en werking van de geslachtsorganen.
Weegbree
Weegbree zit boordevol vitaminen en mineralen. Het werkt slijmoplossend, ontstekingsremmend en is goed te gebruiken bij hoest en slijm. Weegbree bevorderd de wondgenezing, is bloedzuiverend en ondersteunt de functie van de urinewegen. Het is met name geschikt voor aandoeningen aan de luchtwegen bij paarden. Weegbree kan gebruikt worden bij paarden die zand eten en kan helpen bij maagzweren. Bij uitwendig gebruik is weegbree wond helend.
Zeewier
Zeewier bevat een bron van mineralen, vitamines, sporenelementen en aminozuren. Het geeft een glanzende vacht. Zeewier bevordert de conditie van de huid en vacht en is een aanrader bij merries met te weinig melkafgifte of een laag jodiumgehalte. Paarden die mest, zand of hout eten, of kuilen graven op zoek naar mineralen in aarde of wortels kunnen baat hebben bij zeewier. Tevens paarden die slecht door de rui heenkomen.
Zoethout
Dit kruid versterkt het maag- darm stelsel en de luchtwegen bij paarden. Het heeft een verzachtende invloed op de maag en luchtwegen. Zoethout neutraliseert het maagzuur en is geschikt om te geven bij maagzweren. Het geeft de maag rust. Zoethout werkt slijmoplossend en hoest verminderend. Het draagt ook bij aan een goede leverfunctie.
Paarden zijn er gek op zoethoutwortel vanwege de zoete smaak, net als mensen. Om precies deze reden zouden paarden zoethout niet te lang moeten krijgen, uiteindelijk kan het tandbederf veroorzaken. Max. 4-6 weken gebruiken. Zoethout kun je beter niet aan drachtige merries geven.
Wil je meer informatie over kruiden of de werking hiervan? Kijk dan eens op de website van Equine motion. Heb je hulp of advies nodig? Equine motion heeft ruime ervaring in het geven van kruiden en natuurlijke middelen bij paarden.
https://www.equine-motion.nl/
''© copyright Heyesther 06-01-2019 https://www.heyesther.nl/kruiden-voor-paarden/"
© 2024 www.equine-motion.nl - Powered by Shoppagina.nl